Hösten 2011 gavs det första numret av Tidskriften Landskap ut och tio-års jubiléet firades med ett frukostmöte den 1 december. På grund av sjukdom och vinterväderlek blev det ett digitalt föredrag istället för att träffas på Tejarps förlag i Klågerup. Trots det blev det ett mycket uppskattat jubileum med ett 80-tal deltagare som fick lyssna på föredrag av Patrik Grahn, landskapsarkitekt och professor vid SLU.
Stadsgrönskans betydelse för folkhälsan var temat och det är ett ämne som han under flera år forskat kring och fördjupat sig i. Att tillgång till grönområden ökar livslängden är kanske sådant vi tycker är självklart. Men för att få beslutsfattare och andra att ta till sig detta krävs det att det finns fakta och undersökningar. Det kan till exempel vara att det finns ett samband mellan närhet och tillgänglighet till grönområden och risken att dö för tidigt, särskilt på grund av hjärt- och kärlsjukdomar.
Närheten till grönområden lockar folk att gå ut, men för att få människor att röra på sig i och genom grönområdena måste de ha något mer att erbjuda, framhöll Patrik.
Han berättade också att det finns en hel del i naturen som ger en positiv påverkan på oss, som immunförsvaret och välmående. Och inte minst ger vistelser i naturmiljöer återhämtning av koncentrationsförmåga och stressrelaterade symptom.
Frukostmötet hölls i samarbete med EU-projektet Green Cities och håll utkik under våren, för fler seminarium planeras!
Av Ann Richardsson