Östermalms torg ska bli mer funktionellt och vackert

Visionsbild över Östermalmstorg
Visionsbild över Östermalmstorg, perspektiv från Sibyllegatan. Illustration: Karavan Landskapsarkitekter

Upprustningen av Östermalmstorg startade i december 2023 och är indelad i olika byggetapper. Hela projektet planeras bli klart sommaren 2025.

De tio stora hästkastanjerna på södra delen av torget har fått renoverade växtbäddar och bättre förutsättningar att växa och må bra i framtiden. Senare i år kommer fyra nya träd att planteras och komplettera de befintliga träden på södra sidan. När projektet är klart kommer totalt 16 nya träd ha planterats på Östermalmstorg samt på Storgatan mellan Sibyllegatan och Jungfrugatan, som även ingår i projektet.

Hela Östermalmstorg kommer att få ny stenläggning med nya och återanvända granithällar. Totalt kommer cirka 5200 kvadratmeter natursten läggas på torget. Hela torget och även ytorna mellan de omkringliggande husfasaderna, längs södra lokalgatan och Nybrogatan ska få ett sammanhängande ljust stengolv. Det blir både nya ljusa släta granithällar blandat med återanvänd granit från torgets tidigare beläggning av Bohusgranit från 1960-talet som läggs i ett rakt mönster.

Ny markbeläggning i form av betongplattor kommer även läggas på Storgatan mellan Sibyllegatan och Jungfrugatan samt längs Sibyllegatan. Totalt kommer cirka 1200 kvadratmeter betongplattor läggas i projektet. Andra exempel på förnyelse är att Storgatan mellan Sibyllegatan och Jungfrugatan även får nya sittbänkar, belysning och cykelparkeringar.

Källa: Trafikkontoret, Stockholms stad