Biofili, känn på det ordet och fundera på vad det egentligen innebär för dig. Lite så var det för Elin Unnes när hon kom i kontakt med uttrycket som enkelt beskrivet handlar om kärleken till livet och det levande samt att det finns en vilja mellan människan och andra levande system att höra samman.
– Känslan av att ha fått kontakt med en växt, en glänta, en sjö. Jag har själv haft starka upplevelser av sådant och plötsligt fick jag ett ord på det, säger hon.
Just detta vill Elin Unnes, musikjournalisten som numera är författare till flera böcker och en hängiven odlare förmedla med utställningen Biofili – en kärlekshistoria på Fredriksdal museer och trädgårdar som pågår till den 29 september.
– Jag har försökt vara inkluderande och vill att alla ska kunna ta del av utställningen, säger Elin Unnes och visar på att det finns både en längre berättelse och en ”serietidningsversion” av det vetenskapliga.
I utställningen, som gjorts i samarbete med Fredriksdals personal och med bidrag från fotografen Valdemar Asp och konstnären Martin Bergström, ingår flera delar. Inne i södra herrgårdsflygeln har en arbetsyta för trädgårdsmästaren byggts upp liksom plats för alkemistens favoriter och här finns även fotografier på blommor som uppges visa deras själ. Myt eller inte men forskning på senare tid har visat på att växter kan snappa upp ljud och att det kan användas i forskning kring att exempelvis bekämpa skadedjur.
Utställningen går sedan vidare utomhus, till kryddträdgården som under säsongen erbjuder flera spännande små experiment, såsom att undersöka om basilikan bryr sig om ifall du pratar snällt eller inte med den. Inte minst finns här mycket som väcker olika tankar som att växter är mer lika oss än vad vi tror eller vice versa.
Av Ann Richardsson