Nordlig botanisk trädgård på gång

Storklinten
Platsen som är vald att utredas för en framtida botanisk trädgård är Storklinten i Bodens kommun. Foto: Storklinten

Bodens kommun har fått medel beviljade av Region Norrbotten och Längmanska företagarfonden för en förstudie av ett nytt besöksmål – Arctic Botanic Garden. Förstudien ska kartlägga möjligheterna att etablera Sveriges nordligast belägna ackrediterade botaniska trädgård i Storklinten.

Förstudien ska genomföras med Bodens kommun som huvudman i samarbete med Göteborgs botaniska trädgård. I Sverige finns idag fem ­ackrediterade botaniska trädgårdar som på ett eller annat sätt arbetar med att bevara och beforska vilda växter. Ingen av de ackrediterade botaniska trädgårdarna ligger i Norrland, som hyser en stor del av landets biologiska mångfald och sam­tidigt har ett klimat som underlättar artbevarande för framtiden. Platsen som är vald att utredas ligger i Storklinten i Bodens kommun och gränsar till Sveaskogs Ekopark Storklinten.

Målet med en framtida Arctic Botanic Garden är att skapa ett unikt besöksmål med idé- och visningsträdgårdar, arktisk och norrbottnisk natur och kultur. Lavträdgård, köks­trädgård, ­vattenträdgård, lekytor och besökscentrum är några exempel på inslag i visionen vars möjlig­heter nu ska utredas utifrån Storklintens förut­sättningar.

Källa: Bodens kommun