Från källare till kök – nytt projekt i Malmö

Innovationsmyndigheten Vinnova genom ShiftSweden har beviljat 1,2 miljoner kronor till ett nytt projekt i Rosengård i Malmö. Det är Sveriges lantbruks­universitet SLU, Form/Design Center och Stiftelsen Botildenborg som skapat ett nytt projekt där boende i Rosengård ska få odla egen mat i tomma källarlokaler där målsättningen är att de även ska bli mötesplatser.

– Det finns outnyttjade källar­lokaler i Sverige bland annat i miljonprogramsområdena. Sam­tidigt har vi behov av att utveckla nya sätt att producera mat på för att bidra till egen­försörjning och beredskap, säger projektledare Nina Vogel på Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Projektet ”Från Källare till Kök – växande framtidsvisioner för miljonprogramsområden” är en pilotsatsning där boende ska bjudas in för att kunna lära sig att odla inomhus, en kunskap som de kan ta med hem eller fortsätta att göra i källarlokalen.

– Det går att både odla micro-grönt, sallat, svamp och grön­saker som pak choi inomhus. De boende kommer att få testa olika typer av odlingssätt och grödor, säger Lena Friblick från Stiftelsen Botildenborg.

I projektet kommer boende i området att visionera kring hur den gemensamma livsmiljön kan utvecklas. Både kring hur outnyttjade källarlokaler kan användas men även ytorna mellan husen.

– Vi kommer att genomföra samtal och workshops med ­spekulativ design som metod. Resultatet ska gestaltas i en utställning som alla kan ta del av på Form/Design Center efter sommaren, berättar Johanna Sjögren Duthy från Form/Design Center.

Källa: SLU, Form/Design Center och Botildenborg