Stadsträdgårdsmästaren Anton Spets och plantskolisten Gustav Nässlander har lanserat en podcast dedikerad åt träd med namnet Trädpodden. Podden handlar om träd i allmänhet, i synnerhet stadsträd och värdarna vill få lyssnarna att lära känna träden i våra städer bättre.
I maj släpptes det första avsnittet och hittills har tio avsnitt sänts med gäster som Kristina Lexmüller, Birger Ekenstierna, John Taylor, Edit Stormwalther, Johan Östberg och Narjes Al–Ansari.
– Det var en självklarhet från starten att vi skulle bjuda in gäster för att samtala om träd. Vi drivs av vår vetgirighet att ständigt lära oss mer om träd och det vill vi göra tillsammans med våra lyssnare, säger Anton och tillägger:
– Det pratas för lite om relationen mellan människa och träd idag. Vi har levt tillsammans med träden sedan tidernas begynnelse men vad händer när vi flyttar in till staden utan att ta med oss träden? Vår spaning är att vi känner oss vilsna och ensamma i den “urbana djungeln” utan träden.
Idag har podcasten cirka 550 lyssnare per avsnitt och förväntan är att lyssnarna ska bli fler och att podden även ska engagera hobbyintresserade utanför trädgårdsbranschen. Anton och Gustav berättar att många människor älskar naturen men är fortfarande skeptiska till att ha en trädkrona som skymmer solskenet i fönstret. Den inställningen är något som de vill ändra på.
– Vi vill gärna få fler lyssnare som inte redan är frälsta och om vi får tio personer att bli mer intresserade av träd är vi jättenöjda. Om vi då kan få 100 mer intresserade så är det ännu bättre, säger Gustav.
Idén till podcasten startade när Gustav och Anton diskuterade träd under en tre timmar lång bilfärd från Borås till Malmö.
– Vi hade pratat om träd nonstop efter vi lämnat Borås och då sa vi att detta borde vi göra en podd på. Vi hade massvis med idéer och efter att vi kommit på 40–50 olika programpunkter kände vi att vi hade tillräckligt med underlag, säger Gustav.
Av Mikaela Bergemalm
Besök instagramkontot @tradpodden och lyssna på den via Spotify, iTunes, Soundcloud, Acast eller Podbean.