Boråsbaserade företaget Green Spaces kommer löpande att hålla utbildningar för yrkesarbetande i grönyteskötsel och markentreprenörer. Syfte är att öka medvetenhet och kännedom om arbetet med bekämpning av invasiva främmande växter. Utbildningen ges i samarbete med nationella utbildningsföretaget Motivera.
– Detta är en möjlighet för branschen att förstå vilka växter som faktiskt omfattas av lagstiftningen och vilka som är på artdatabankens riskutvärdering. Dessutom skapas förståelse kring hur de olika arterna ska hanteras på bästa sätt. Det finns många husmorsknep som florerar som kan ge förödande resultat, säger Susanne Hultin, ägare och utbildare på Green Spaces i ett pressmeddelande.
Redan 2014 tog EU fram en lagstiftning för att påbörja arbetet med att hantera invasiva främmande arter som utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Lagstiftningen kräver regelbunden risk-klassificering för att identifiera framtida problem i ett tidigare stadie.
– De arter som hanteras i riskutvärderingen har vi ingen skyldighet att kontrollera. Än. Därför är det viktigt för aktuella aktörer att veta vilka arter ska bekämpas och vilka arter ska vi helst undvika i nyplanteringar för att minska risk för framtida problem, tillägger Susanne Hultin.
Flera involverade
Flera olika myndigheter är involverade i bekämpningen av invasiva arter, bland annat Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten. Tillsynsmyndighet för att säkerställa att kraven följs är Länsstyrelsen. Dessutom finns det myndigheter som behöver rådfrågas, till exempel Skogsstyrelsen och Trafikverket.
Invasiva arter är synliga längs flera av våra vägar och järnvägar. Det som inte är lika synligt är Trafikverkets aktiva roll i bekämpningen av de mest akuta arterna. Inte heller syns Trafikverkets delaktighet i de forskningsprojekt som pågår kring olika bekämpningsmetoder. Det kan i stället bli fokus på att det inte görs tillräckligt.
– Det efterfrågas bekämpning av arter som inte omfattas av lagstiftningen och vi har inte resurser till att ta hand om allt vi vill åtgärda. Vi har en strategi och riktlinjer för vilka arter vi fokuserar på. Därför välkomnar vi denna utbildning, så att ansvariga aktörer får ökad medvetenhet om vad som gäller och vad som faktiskt görs, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist och ekolog på Trafikverket.
Källa: Green Spaces