Nätverk för pedagogiska skolgårdar

Emma Crawley
Emma Crawley har konsulterat i utvecklingen av Eklunden.

Gröna och pedagogiska skolgårdar är ett nationellt nätverk där personer kan mötas som är intresserade av att utveckla skolgårdar med fokus på grönska och pedagogik, som startade hösten 2022. Gemensamt söker medlemmarna lösningar framåt genom kostnadsfria digitala träffar fyra gånger per år.

– Tidigare har jag varit med i ett liknande internationellt nätverk – Global Lessons on ­Greening of School Grounds – och jag upplevde att det ­behövdes ett motsvarande forum på hemmaplan, för att kunna utbyta erfarenheter, nätverka och diskutera ­aktuella frågeställningar, berättar initiativtagaren Emma Crawley som också driver Levande lek­landskap och kreativa lär­miljöer.

I nätverket finns nu omkring 170 medlemmar; landskapsarkitekter, trädgårdsmästare, pedagoger, rektorer, aktörer inom lekutrustning och andra som delar samma målbild och intressen kring hur skolgårdarna kan utvecklas.

– Det är en bra blandning och vi hjälps åt med att dela erfarenheter från intressanta projekt. Det är en fantastisk möjlighet att öka förändringstakten och vi har till och med exempel på konkreta samarbeten som inletts mellan medlemmar i nätverket, berättar Emma.

Under nästa nätverksträff är temat Ätlig skolgård, skol­trädgård och beredskapsodling i trädgården, där författaren ­Valerie Hasler kommer presentera sin bok på temat och berätta om sina tankar kring beredskapsodling i skola.

– Genom att mötas över yrkesgränserna ökar vi möjligheten att uppnå vårt gemensamma mål, att ställa om för att omvandla skolgårdar till levande, lärorika miljöer där barn kan leka, må bra och utvecklas, förklarar Emma.

Av Cecilia Karlsson