Jonsereds Trädgårdar i gott sällskap

Jonsereds Trädgårdar
Jonsereds Trädgårdar är i fint sällskap i tidningen Guardians artikel om tio trädgårdar runt om Europa som är värda ett besök.

I början av juni nåddes Peter Svensson, ansvarig trädgårds­mästare vid Jonsereds trädgårdar i Partille kommun av en rolig nyhet. Den engelska tidningen The Guardian har i en lista på tio intressanta trädgårdar som är värda att besöka tagit med Jonsereds Trädgårdar för dess arbete med att sköta den med ekologiska principer, mångfaldsarbete och socialt ansvarstagande. Samtidigt har den till stora delar klassiskt utformade trädgårdskvarter.

Under rubriken ”10 best gardens in Europe you’ve never heard of” får trädgården i anslutning till Jonsereds herrgård sällskap av både Giardino Giusti i italienska Verona, Gardens of Ramparts i Prag, Monserrate Park and Palace, Sintra i Portugal och Hermanshof, nära Heidelberg i Tyskland.

Jonsereds Trädgård nyinvigdes 2014 och här bedrivs bland annat arbetslivsinriktad rehabverksamhet. Det är inte heller första gången som trädgårdarna uppmärksammas. År 2015 fick Jonsereds Trädgårdar ta emot Elmia Park Inspiras utmärkelse ”Årets park” som mest inspirerande park i kategorin ”Nyetablerade/ombyggda parker”. År 2020 fick Jonsereds Trädgårdar som första kommunala park i Sverige utmärkelsen ”Green Flag Award”. Därefter har trädgårdarna fortsatt ta emot den prestigefyllda utmärkelsen, så även i år.

Av Ann Richardsson